Dagpenge ved kollektiv ferie

Der er tale om kollektiv ferielukning, når kommunen/skolen har placeret ferie for alle lærere i samme periode. Arbejdsgiveren fastlægger tidspunktet for de 5 ugers ferie, du efter ferieloven har ret til.

Ferieperioderne fremgår typisk af din mødeplan, men hvis du er i tvivl, så spørg din arbejdsgiver eller tillidsmand, hvornår der afholdes kollektiv ferie på din skole.

Til dig der har fået nyt arbejde eller er nyuddannet

Som nyuddannet kan du være tvunget til at holde ferie, selvom du ikke har optjent feriepenge eller feriedagpenge nok. Hvis du flytter arbejdsplads, kan du også komme ud for, at du bliver tvunget til at holde mere en 5 ugers kollektiv ferie, fordi ferien på arbejdspladserne er fastlagt forskelligt. 

Arbejdsgiverne har ret til at fastlægge din ferie og trække dig i løn, men til gengæld har du i begge tilfælde mulighed for at søge dagpenge. Betingelserne for at modtage dagpenge adskiller sig på nogle punkter markant fra at få feriedagpenge. Når du får dagpenge, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet i hele perioden og være tilmeldt som ledig på Jobnet fra første ledighedsdag. Det betyder også, at du skal befinde dig i Danmark.

Du skal have brugt alle dine feriepenge og feriedagpenge, før du kan få dagpenge. Først efter du har holdt dage med evt. egne optjente feriepenge og dage med eventuelle feriedagpenge, kan du søge om dagpenge ved kollektiv ferie.

Det skal du gøre for at få dagpenge

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

 • Meld dig ledig første dag i ferien

  Den første dag i din ferie, hvor du ikke har flere feriepenge eller feriedagpenge tilbage, skal du melde dig ledig på Jobcentret. Også selvom du i princippet stadigvæk er ansat. Det er nødvendigt for at du kan få dagpenge under kollektiv ferie.

 • Udfyld ledighedserklæring

  Når du har meldt dig ledig, skal du udfylde en ledighedserklæring. Her bliver du spurgt, om du er ledig pga. kollektiv ferie.

 • Udfyld ansøgning om feriedagpenge

  Før vi kan udbetale dagpenge til dig, har vi brug for oplysninger om alle de ferieperioder, du har holdt fra 1. maj og indtil nu med egen optjent ferie og/eller feriedagpenge.

  Perioderne skal du oplyse os om på en ansøgning om feriedagpenge. Har du ikke optjent ferie og feriedagpenge, fortæller du os også om det på ansøgningen om feriedagpenge. Har du allerede udfyldt en ansøgning om feriedagpenge, skal du selvfølgelig ikke gøre det igen.

 • Afmeld dig som ledig på Jobcentret

  Dagen efter du har holdt den sidste dag med dagpenge, skal du huske at afmelde dig som ledig.

 • Indsend dagpengekort

  For at få udbetalt dagpenge, skal du udfylde og indsende et dagpengekort. Udbetalingen af dagpenge kører efter en udbetalingskalender, og dagpengekortet kan først udfyldes og sendes ind, når dagpengeperioden, hvor du har holdt din ferie, udløber. Du skal bruge NemId for at udfylde kortet. Du finder alle relevante blanketter og link, som du skal bruge for at få dagpenge under kollektiv ferie nedenfor.

Du bruger en ældre browser

For at du kan bruge hjemmesiden fuldt ud og udfylde elektroniske blanketter, skal du opgradere til en nyere browser.

Med venlig hilsen
Lærernes a-kasse